Gde raste naše grožđe?

Naši vinogradi nalaze se u selu Banoštor na Fruškoj gori, vinarskoj meki Srbije, na 45. stepenu severne geografske širine. Nekada ostrvo u Panonskom moru, sada jedina planina koja se izdiže nad vojvođanskom ravnicom, Fruška gora prostire se na granici umerenokontinentalne i subkontinentalne klime. Zbog raznolikosti geološkog nasleđa naučnici je nazivaju ogledalom geografske prošlosti. U rimsko doba nosila je naziv Alma mons, što znači „plodna gora”. U XV veku bila je jedno od tri najpoznatija vinogorja na svetu. Druga dva bila su Burgundija i Bordo. Zašto je to važno? Zato što na osobenosti grožđa, a potom i vina, znatno utiču svi faktori okoline. U krugovima znalaca taj uticaj se jednom rečju naziva teroar, od francuskog terroir.

Srbija, Fruška Gora, Banoštor
Zemljiste na kojem se gaji grozdje za Bikicki vino

Kako gajimo grožđe?

Suncem obasjano.
Rashlađeno povetarcem.

Na nadmorskoj visini od 140 do 220 metara, na padinama Fruške gore zagledane u moćni Dunav, na samoj granici sa Nacionalnim parkom Fruška gora, u periodu od 2010. do 2012. zasadili smo sorte traminac, pino griđo, sovinjon blan, crnu tamjaniku, pinot noir i merlo. Heterogeno, propusno i rastresito tlo, koje pretežno čini glina, i to gajnjača i smonica, uz prisustvo laporca, krečnjaka i vulkanskih stena, puno je kalcijuma i ne zadržava vlagu, te naše grožđe ranije sazreva i nakuplja više šećera nego u drugim predelima. To nam omogućava da dobijemo puna i ekstraktivna vina.

Više od 200 dana u godini naše grožđe greje sunce, dok ga sa Dunava hladi neprestani povetarac, donoseći nam topao vetar zimi, odnosno hladni u toku leta. Blizina lokalnog potoka u nižim delovima vinograda, daje nam pojavu plemenite plesni Botritys cinerea, uz pomoć koje, berući grožđe tokom kasne jeseni, dobijamo desertno vino Makana. Deo vinograda već tri godine obrađujemo poštujući organsku proizvodnju grožđa, a počevši od 2019. sve parcele za naša vina tretiramo istim merama. U zvaničnu sertifikaciju smo ušli početkom 2020.